Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÖNÉLETRAJZ

Káplán György Stuttgart tenorista vagyok, aki Budapest, 1952. február 18. születtem, édesapám: régi ludovikás, Vitéz Káplán György m. kir. Páncélos hadnagy, nyugállományú alezredes volt.

Végzettségem:  gépészmérnök, rehabilitált pc. őrnagy, 1992 Szent László Lovagrend tagja, Michelfeld. A magyar egyházzenei kultúra külföldön történő terjesztéséért. 

Tanulmányaim: 1970 Ferences Gimnázium, Szentendre.

1976 Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola, ének tanszak, Bp.

1975 Mozarteum Salzburg, 1980 Musik Hochschule Stuttgart.

É.: 1976–1978 a Fővárosi Operettszínházban tenor szólista,

1978–1980 Opernhaus Regensburg tenorista,

1980-tól Süd-West Rundfunk Stuttgart tenorista,

1990-től Stuttgarter Vokal-Ensemble Stuttgart tenorista I.

A Fővárosi Operettszínházban tenor főszerepeket énekeltem.

Hanglemez és rádiófelvételek, számos fellépés a Szekeres Madrigál Kórussal, mint tenorista itthon és külföldön.

Németországban dolgoztam, több éven át tanítottam a Ludwigsburg-i Pedagogische Hochschulén. Számos külföldi hangversenyen léptem fel, (Olaszország, Anglia, Izrael). CD-felvételek készültek a Stuttgarti Rádióval.

Balatonalmádihoz családi kapcsolatok révén kötődöm. Nyaranta rendszeres fellépő művésze vagyok a Vörösberényi erődtemplomi koncerteknek. A fellépések mellett zenepedagógiai tevékenységet és a hangképzést tartom a legfontosabbnak. Széles körben gyűjtöm a Balatonról megjelent ismertetéseket, festményeket, rézkarcokat

Káplán György felmenői Balatonlmádiban éltek, fiatalkorát a művész is itt töltötte. Ötven éve kezdett el énekelni a Szent Imre-templomban Hedvig nővérkével. A Balaton máig vonzza és feltölti.

Bár a diploma megszerzése után énekelt a Budapesti Operettszínházban – például Lehoczky Zsuzsával állt egy színpadon -, végül az emigrációt választotta: a hetvenes évek végén Németországba, Stuttgartba költözött, emiatt nyolc évig nem jöhetett vissza Magyarországra.

rövidesen tagja lettem a világhírű SWR Vocalensemble-nak. Az együttes nem egy hagyományos értelemben vett kórus: a több mint húsz tag mindegyike saját szólamot énekel, és a kortárs zene olyan kiválóságai, mint Ligeti György vagy Kurtág György is írt zeneműveket a formációnak

A naptára szinte teljesen telített: A szöktetés a szerájból című darab mellett a Don Carlosban, Verdi Rekviemjében és a Lohengrinben is szerepel a zürichi operában, Stuttgartban A bolygó hollandiban lép fel.

A stuttgarti kórusban való munka mellett számos feladatot elvállalt: tizenöt éven át tanított a ludwigsburgi pedagógiai főiskolán, és ha ideje engedte, szólókoncerteket is adott, valamint hárfás zenésztársával turnézott. A legfontosabb feladatai azonban évtizedek óta operaházi kórusokhoz kötődnek. Rendszeresen szerepelt például Münchenben, Berlinben vagy Zürichben. Általában abban a tizennégy darabban foglalkoztatták – Tannhäuser, Lohengrin, Don Carlos -, amelyekben a szokásostól eltérő, nehezebb feladat hárul a tenorszólamra. Az évtizedek során együtt muzsikált mások mellett Plácido Domingóval, José Carrerasszal és Klaus Florian Vogttal is.

A magyarországi szereplésekért azonban sosem fogadok el pénzt. – Olyan sokat kaptam ettől az országtól és Almáditól, hogy ez a legkevesebb, amivel viszonozhatom a támogatást.

Idén ismét megtalálta a tanítás, pontosabban felajánlotta segítségét Böjte Csaba szovátai gyermekotthonában: nyáron a János vitéz átiratát tanította be, jövőre ugyanott a Háry János daljátékot mutatják be a gyerekekkel.

A fellépések kapcsán megjegyzi, számára mindegy, hogy a zürichi operaház színpadán áll vagy egy idősotthon lakói előtt lép fel. – Bárhol énekelsz, a tökéletességen kívül a szívedet, lelkedet kell adni – avat be ars poeticájába.